Vandaag wéér een grote pinstoring. Dit keer was ABN AMRO aan de beurt. De reden is onduidelijk, en als er russische hackers achter zitten, dan hoor je dat pas 6 maanden later in een voetnoot van een persbericht van de AIVD. Zoals onlangs ook weer. Te midden van al het nieuws over de Paus, was daar ineens een klein berichtje over de grote storing vorig jaar van een “communicatie netwerk” waarin werd toegegeven dat het ging om een cyberaanval uit het buitenland. Weet je wel, dat was toen de walktie talkies van politie en het leger het opeens niet meer deden als gevolg van een “fout in de software”.
Niet alleen cyberaanvallen, maar ook stroomstoringen zoals in Spanje laatst, of een daadwerkelijke storing van het betaalnetwerk, de geldmaat, of het pinapparaat in de winkel, zijn realistische geberutenissen die voorkomen, en omdat er geen alternatieven meer zijn (één geldmaat, in plaats van de pinautomaat van je eigen bank) zijn we steeds gevoeliger voor dit soort storingen.
Niet voor niets wordt geadviseerd om altijd wat contact geld in huis te hebben.
Zorg dat je naast contact geld, ook over diverse plastic, of metalen betaalpasjes beschikt. Als er een storing is bij Visa, kun je altijd nog pinnen met Mastercard of andersom. Wil je meer zekerheid, neem dan ook een American Express kaart, zodat je altijd nog met een andere pasje kunt betalen als er een storing is.
Als je een gewone Maestro betaalpas hebt, zorg dan dat je daarnaast een Mastercard of Visa creditcard aanvraagt bij je eigen bank. Dat is al een éérste voorzorgsmaatregel om je te wapenen tegen een verstoring van betalingen. In het geval dat al het betaalverkeer van één bank er uit ligt, zoals vandaag het geval was bij ABN AMRO, is het natuurlijk handig als je een pasje beschikbaar hebt van een andere bank of een creditcardmaatschappij.